requiem for a dream

Requiem for a Dream (Ρέκβιεμ για ένα Όνειρο, 2000)

Requiem for a Dream


Διάρκεια: 102 λεπτά
Σκηνοθεσία: Darren Aronofsky
Πρωταγωνιστούν: Ellen BurstynJared LetoJennifer Connelly 
Trailer: 

Υπόθεση:

 Τέσσερεις άνθρωποι παλεύουν με διαφορετικό τρόπο τον εθισμό τους στις εξαρτησιογόνες ουσίες. Ο εθισμός τους ωθεί σε σκαμπανεβάσματα που θυμίζουν το πέρασμα των τεσσάρων εποχών. Θα επιβιώσουν ή δεν θα ξεφύγουν ποτέ από το φαύλο κύκλο των ναρκωτικών;


Σχόλιο Αλέξανδρος Χατζής:

 

 Μία από τις ωδές των ταινιών στο δραματικό είδος. Αν και αρκετά σκληρή,φαίνεται η δουλειά που έχει πέσει στη σκηνοθεσία,τις ερμηνείες και τις λήψεις,μιας και το σενάριο είναι κυρίαρχα βασισμένο στο ομώνυμο βιβλίο του Hubert Selby Jr. 

 Ταινία του 2000 θα περιμέναμε σίγουρα πιο κλασικά πράγματα,κανονική ροή,λιγότερη σκληρότητα,έντονο το χαμηλό budget. Το requiem for a dream όμως είναι εδώ να μας διαψεύσει. Γρήγορη και κλιμακωτή ροή,προσεγμένες ερμηνείες και καμία ένδειξη πώς πρόκειται για ταινία χαμηλού budget.

 Όσον αφορά τους πρωταγωνιστές, η Ellen Burstyn είναι καθηλωτική. Δεν μπορούμε να της προσάψουμε κανένα λάθος και η ερμηνεία της μοιάζει πέρα για πέρα ρεαλιστική. Οι υπόλοιποι αν και λόγω του νεαρού της ηλικίας τους θα περιμέναμε να δυσκολεύονται να προσαρμοστούν στο βάρυ ρόλο τους. Παρόλ’αυτά με τη βοήθεια του Aronofsky, αγγίζουν το 100% των ερμηνευτικών τους δυνατοτήτων.

 Mιας και αναφέραμε τον Aronofsky,δεν μπορούσαμε να μην αναφέρουμε τις “μαεστρικές” σκηνοθετικές του ικανότητες. Προσδίδει στην ταινία εμπειρία,το κατάλληλο δέσιμο,της προσδίδει άκρως ρεαλιστικά στοιχεία, εμπλέκοντας τον θεατή στο σενάριο.

Σίγουρα το τέλος δεν είναι το καλύτερο δυνατό,αλλά πρόκειται για μία από τις πιο φορτισμένες ταινίες. Θίγει μια κοινωνική μάστιγα και είναι μια ιδιαίτερη διδαχή για όσους θεωρούν πως τα ναρκωτικά είναι ένα θέμα απλό και “μακριά από εμάς”.


Καλή διασκέδαση!!
Για επιπλέον προτάσεις θα μας βρεις στέλνοντας μήνυμα στα mail της σελίδας!


Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Leave a Reply