Green Book

Green Book (Το πράσινο βιβλίο, 2018)

Green Book (Το πράσινο βιβλίο, 2018)

Διάρκεια: 120 λεπτά 
Σκηνοθεσία: Peter Farrelly
Σενάριο:  Nick Vallelonga, Brian Hayes Currie
Ηθοποιοί: Viggo Mortensen, Mahershala Ali, Linda Cardellini
Τρέιλερ: 

Δείτε ακόμα: The Favourite ( Η Ευνοούμενη ,2018)


Υπόθεση:

1960. O Tony Lip (Viggo Mortensen) , πορτιέρης από μία Ιταλο-αμερικανική γειτονιά του Bronx, προσλαμβάνεται ως οδηγός του Dr. Don Shirley (Mahershala Ali) , ενός παγκοσμίου φήμης αφροαμερικάνου πιανίστα, για να τον συνοδεύσει σε μία περιοδεία από το Manhattan στον βαθύ Αμερικάνικο Νότο. Θα πρέπει να κινηθούν στηριζόμενοι στο «Πράσινο Βιβλίο», που θα τους υποδείξει τα ελάχιστα καταλύματα, εστιατόρια κτλ που ήταν τότε ασφαλή για τους Αφροαμερικανούς.

Σχόλιο Γιώργος Σαμαράς:

Μετά από μια ακόμα λαμπερή τελετή στα βραβεία της Ακαδημίας (Oscars 2019 (Απρόοπτα και Αδικίες)) πολλές ήταν οι ταινίες που ξεχώρισαν αφού τα βραβεία κατά μια έννοια μοιράστηκαν σε πολλές παραγωγές. Μια από αυτές ήταν και το Green Book του Peter Farrelly που απέσπασε το βραβείο του Καλύτερου Ηθοποιού σε Υποστηρικτικό Ρόλο, το βραβείο Καλύτερου Πρωτότυπου Σεναρίου και έκοψε το νήμα της τελετής με το τελευταίο και πιο σημαντικό βραβείο της βραδιάς αυτό της Καλύτερης Ταινίας.

Τρεις νίκες σε πέντε υποψηφιότητες για το Green Book και υπάρχουν πολλοί λόγοι για αυτό.

Το Πράσινο Βιβλίο η αλλιώς The Negro Motorist Green Book αποτελούσε έναν ετήσιο ταξιδιωτικό οδηγό για Αφροαμερικανούς ταξιδιώτες απο το 1936 εως το 1966 για να τους βοηθήσει να βρουν ξενοδοχεία και εστιατόρια που θα μπορούσαν να τους δεχτούν. Όλα αυτά την εποχή που η διάκριση μεταξύ λευκών και μη λευκών ήταν νόμιμη και επικρατούσε σχεδόν σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.

Ναι είναι μια ακόμα ταινία που προσεγγίζει τον ρατσισμό και τις διακρίσεις ειδικά εκείνης της εποχής στην απέναντι όχθη του Ατλαντικού όμως το κάνει με μια εντελώς διαφορετική προσέγγιση με μια ιστορία που ο περισσότερος κόσμος δεν γνώριζε ή δεν ήθελε να θυμάται. Το Πράσινο Βιβλίο είναι μια ιστορία αληθινή και δεν είναι εδώ για να μας γεμίσει με βαρύγδουπες ατάκες και βαθιά νοήματα για τις κοινωνικές και φυλετικές διακρίσεις που έλαβαν χώρα εκείνη την εποχή, αλλά ήρθε για να μας δείξει με ένα ρεαλιστικό οξύμωρο σχήμα την παράνοια που επικρατούσε εκείνη την εποχή και το πόσο διπρόσωπος ήταν ο κόσμος στην όψη του χρώμα δέρματος του κάθε ανθρώπου.

Ο εκπληκτικός Mahershala Ali κέρδισε με κάτω τα χέρια το Χρυσό Αγαλματάκι και μπήκε στο πάνθεον του παγκόσμιου κινηματογράφου με μια ερμηνεία που χάραξε την πορεία της ταινίας. Μεγάλος άτυχος ο Viggo Mortensen που μετά από την επιτυχία του Lord of the Rings έκανε την καλύτερη ερμηνεία της καριέρας του και θα κέρδιζε το πρώτο βραβείο αν και μόνο αν δεν υπήρχε ο εξωγήινος Rami Malek με το Bohemian Rhapsody.

Για μένα τρομερή δουλειά έχει γίνει και στην σκηνοθεσία το μοντάζ και την παραγωγή της ταινίας. Το οπτικοακουστικό κομμάτι της δηλαδή ήταν κάτι που δεν έχω συναντήσει πολλές φορές σε ταινίες. Ένιωθα το κάθε τι, από το δέρμα στο κάθισμα του αυτοκινήτου, τις αλλαγές του καιρού, την μυρωδιά και την υφή των φαγητών αλλά και τις οσμές στους χώρους που τριγύριζαν οι πρωταγωνιστές μας μέχρι και τις εκφράσεις των προσώπων τους. Μια τρομερή δουλειά σε αυτό το κομμάτι που σε έκανε ότι έβλεπες να νόμιζες πως το βιώνεις πραγματικά εκείνη την στιγμή.

Συνολικά μια εκπληκτική παραγωγή του Hollywood που θύμισε τις εποχές και τους λόγους που έχει γίνει η σημαντικότερη σχολή ταινιών όλου του πλανήτη. Δεν υπάρχει λόγος να σας προτρέψω να την δείτε, είμαι σίγουρος ότι όλα τα παραπάνω σας έχουν ήδη οδηγήσει σε αυτή την απόφαση.

Μέχρι την επόμενη κριτική να αγαπάτε τον κινηματογράφο!

Δείτε ακόμα: First Man (Ο Πρώτος Άνθρωπος, 2018)

Green Book (Το πράσινο βιβλίο, 2018)
Επιμέλεια: Γιώργος Σαμαράς


Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Leave a Reply